Wikidata bestaat sinds 2012 en jij kunt er op diverse manieren aan meewerken. Denk aan het matchen van gegevens met externe databases van bijvoorbeeld musea, het (geautomatiseerd) koppelen van afbeeldingen aan identieke onderdelen in de database. Een game ontwikkelen die andere mensen uitdaagt om al spelend koppelingen te maken in de database. Denk ook aan het beoordelen en verbeteren van bestaande algoritmes om de zoekfuncties nog slimmer te maken. Natuurlijk kun je je ook verdiepen in het bouwen van Sparql queries.
Wikimedia Commons, de beeldbank achter Wikipedia, bevat vele afbeeldingen. Het is mogelijk om grote bulken afbeeldingen ineens te uploaden naar Wikimedia Commons. Hiervoor zijn tools beschikbaar maar natuurlijk vergt uploaden wel voorbereidend werk. Want hoe zorg je ervoor dat er bij de afbeeldingen mooie teksten komen die de afbeelding omschrijven? Hoe worden automatisch de gegevens van de auteur en de licentie toegevoegd? Hoe zorg je ervoor dat anderen jouw foto’s zien en gebruiken?
Tijdens de WikiVrouwen Tech Storm kun je je in bovenstaande vraagstukken én meer verdiepen. Hoe ga je te werk en welke tools kun je hiervoor gebruiken? Zijn de tools misschien nog niet optimaal en zijn ze te verbeteren? Leer met slimme technieken grote hoeveelheden data aan elkaar te koppelen en te gebruiken om uiteindelijk mooie visualisaties te maken zoals in dit voorbeeldproject ‘The Sum of all knowledge’. Of bijvoorbeeld hoe je onderdelen in afbeeldingen automatisch kunt laten identificeren.
Wat is het minimale instapniveau voor deelnemers van de WikiVrouwen Tech Storm?
Om deel te nemen hoef je nog geen Whizzkid te zijn op gebied van ICT. We zijn juist op zoek naar vrouwen met interesse in ICT op alle ervaringsniveaus. Heb jij interesse in dit werk en kun je uit de voeten met (Excel) spreadsheets, of werk/leer je op ander gebied met databases of software? Aarzel dan niet en schrijf je in en geef aan waar jouw interesse ligt. Samen werken wij aan de som van alle kennis!