Afgelopen zaterdag tijdens de Wikimedia Conferentie Nederland 2013, was het zover de prijsuitreiking van Wiki Loves Monuments. De prijzen werden uitgereikt door juryvoorzitter en vrijwilliger Arjan den Boer en Jan-Bart de Vreede, voorzitter Wikimedia Foundation. Kijk voor een overzicht van alle winnaars in het juryrapport. Foto's van de prijsuitreiking vindt u hier.
Dit jaar waren er drie klassementen
- Kwantiteitsklassement
- Wederopbouw klassement
- Kwaliteitsklassement
Winnaars Kwaliteitsklassement
Eerste prijs. De Mariakerk in Wierum. Uberprutser, CC BY-SA 3.0
De kerk van Wierum is al vaak op de foto gezet. Maar door z’n goedgekozen standpunt geeft deze foto ineens veel meer historische diepte en verhaal. De kleine gemeenschap lijkt koste wat kost stand te willen houden tegen het steeds maar wassende water. Het water achter de enorme dijk komt terug in het schip dat als windvaan op de kerktoren staat en de graven op het kerkhof waar verdronken vissers begraven liggen. De compositie is prachtig met de donkere lucht rechts als tegenhanger van de kerk en het hek op de voorgrond als verbindende lijn. Het verstilde avondlicht is bijzonder.
Tweede prijs. Sint Jansklooster, de watertoren. Michiel Verbeek, CC BY-SA 3.0
De foto van de watertoren in Sint Jansklooster uit 1931 is even strak van compositie als de toren van stijl is. De foto is mooi gelaagd (drinkbak, schuurtje, bomen, toren, dorp). Het oranje schuurdak als tegenhanger van de toren zorgt voor een harmonisch beeld, dat doet denken aan de strakke vlakverdeling en primaire kleuren van De Stijl.
Derde prijs. Nijmegen Stevenskerk. Marc Ryckaert, CC BY-SA .0
Deze interieurfoto van de Stevenskerk heeft een mooi zacht licht. De compositie is weloverwogen met de verticale lijnen van de kolommen, de verdeling van de drie kroonluchters over het beeld en de plaats van de preekstoel. Het lichtspel op de vloer op de voorgrond voegt een interessant element toe. Het geheel doet denken aan de schilderijen van Saenredam.
Winnaars Wederopbouwklassement
Eerste prijs.Offenbacklaan 5 in Rotterdam, woonhuis uit 1961. Agaath, CC BY-SA 3.0
Jurycommentaar:
Deze Rotterdamse villa uit 1961 is lastig om te fotograferen, maar hier is het goed gelukt. De witte krul op de voorgrond leidt de blik verder naar het huis. De architectuur komt goed tot z'n recht op deze foto, die zo in het nieuwe boek over Wederopbouwarchitectuur had kunnen staan.
Winnaars Kwantiteitsprijzen:
1. Havang(nl): 907 monumenten
2. HenkvanD: 324 monumenten
3. Vera de Kok: 254 monumenten
4. MHB Verkuijlen: 254 monumenten
5. Effeietsanders: 180 monumenten
6. Friesburg: 126 monumenten
Met weglating van personen die buiten mededinging deelnamen (als werkgroeplid of op eigen verzoek) zijn de drie prijswinnaars:
1. Havang(nl): 907 monumenten
2. MHB Verkuijlen: 254 monumenten
3. Friesburg: 126 monumenten