Waar luisterde Nederland naar tussen 1900 en 1940? Op 14 juni organiseren het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en Wikimedia Nederland een edit-a-thon waar gewerkt wordt aan Wikipedia-artikelen over Nederlandse muziek uit de periode 1900-1940. Het doel van de schrijfsessie is om kennis over muziek uit deze periode vast te leggen en zo bereikbaar te maken voor de hele wereld. Deze kennis is momenteel moeilijk te vinden. Die circuleert in netwerken van verzamelaars, kenners en muziekwetenschappers en ontbreekt nog op online platforms zoals Wikipedia of de muziekencyclopedie van Beeld en Geluid.
De aanleiding voor dit evenement is dat het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid momenteel een grote collectie 78-toeren platen aan het digitaliseren is. Van revue muziek tot fanfare, van voordrachten tot foxtrots: met meer dan 10.000 nummers geeft deze 78-toeren platen collectie een mooi overzicht van, vooral vooroorlogse, Nederlandse muziek. Door dit te digitaliseren wordt het niet alleen mogelijk om deze muziek op andere manieren te beluisteren, maar is de muziek ook veiliggesteld voor de toekomst. Naast het (leren) schrijven van artikelen is dit evenement een uitgelezen kans om elkaar te ontmoeten en kennis te maken met de collectie van Beeld en Geluid.
Wat kunt u verwachten deze dag?
- Een stoomcursus artikelen schrijven voor Wikipedia. Tijdens het evenement zijn er vrijwilligers van Wikimedia Nederland aanwezig om te helpen.
- Ruime tijd om te werken aan artikelen op Wikipedia.
- Een kleine expositie van objecten uit deze periode uit het archief van Beeld en Geluid: oude platenspelers, platenhoezen, wasrollen, enzovoorts.
- Mogelijkheid om de reeds gedigitaliseerde delen van de collectie te beluisteren.
- Een uniek kijkje achter de schermen met een rondleiding door de objecten-depots van Beeld en Geluid
- Vanuit de Bibliotheek van Beeld en Geluid worden boeken ter beschikking gesteld die als secundaire bron kunnen dienen.
Doet u ook mee? Dan kunt u zich met dit formulier opgeven. Als u nog geen gebruikersnaam op Wikipedia heeft dan kunt u deze het beste voor het evenement aanmaken, dat kan via deze link.