Om zoveel mogelijk kwalitatief hoogstaande foto's van monumenten te verzamelen organiseert Wikimedia Nederland dit jaar voor de vijfde keer Wiki Loves Monuments. Maar hoe maak je nou zo'n prijswinnende foto, en hoe is een goede foto van een slechte te onderscheiden? De komende weken delen onze juryleden hun tips, voor nog betere foto's! Deze week: de tips van juryleden Kris Roderburg en Marije Strating.
Tips van de jury: Kris Roderburg
Denk bij fotografie ook aan de context van je onderwerp. Een afgebeeld onderwerp komt vaak beter tot zijn recht in zijn omgeving.
Probeer niet te registratief te fotograferen, een foto kan interessant worden door anders te kaderen of een andere standpunt te kiezen van waaruit je fotografeert (stapje opzij, naar achter, door de knieën of juist een hoger standpunt).
Licht is een bepalende factor, probeer eens met tegenlicht of strijklicht (licht dat zijwaarts op het onderwerp valt) te fotograferen.
Kris Roderburg is fotograaf en beeldcoördinator bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.
Miss-Art, CC BY 3.0
Tips van de jury: Marije Strating
Maak gebruik van de 'gouden uren', dus vroeg in de ochtend en laat in de middag. Dan is het licht het mooiste en kan je ook gebruik maken van eventuele schaduwwerking.
Door schaduw en licht spreekt het beeld meer, krijg je scherpere lijnen en vooral een grotere dieptewerking. Een stukje blauwe lucht op de foto kan zorgen voor een fris beeld.
Inzoomen, soms extreem, kan ook mooie details opleveren, fijn in verband met fotograferen van ornamenten. Soms wat schoonpoetsen kan dan ook wel noodzakelijk zijn, of de spinrag moet juist iets extra's opleveren natuurlijk.
Marije Strating is architectuurhistorcus en als bestuurslid verbonden aan Stichting Open Monumentendag Gouda.
Deze fotografietips worden ook geplaatst op de website van Stichting Open Monumentendag.